fredag 20. januar 2012

SEI

Sei er en fisk i torskefamilien. Den kan bli opptil 120 cm lang og veie
over 20 kg. Buken og sidene er sølvgrå, mens ryggen er mørkere. Bare ungfiskene
har en kort skjeggtråd. På vestlandet, refereres Sei til etter størellse, hvor
små – sei kalles mort eller pale – mort. Mellomstore kalles pale, mens det er
bare «pale» av betydelig størrelse som kalles Sei (dvs 3 – 4 kg og oppover).
Fargen varierer med alderen. Mort (1 – 2 år) og pale (3 – 5 år) har olivengrønn
ryggfarge, mens voksen Sei har svartgrønn eller mørkegrå ryggfarge. Sidene og
buken er gråhvite. Langs hele norskekysten. Tilsvarende sier man småsei,
stabbsei og storsei andre steder i landet, blant annet i Nord – Norge.

Seien er i dag en populær sportsfisk og en av våre viktigste matfisker.

(Sportsfiske er fiske som
drives som fritids – og/eller hobbyaktivitet).

Tradisjonelt har Sei blitt foredlet til såkalt gammelsei som i dag
forhandles som tradisjonsfisk.

(Gammelsei er moden saltet Sei
på tønne. Seien fiskes i sommerhalvåret og saltes uten å bløgges og den skal ha
en viss modningstid).

(
Bløgging betyr å kutte over
blodårene som fører fra hjerte på en fisk med kniv. Etter at blodårene er
kuttet over legges fisken i kaldt vann, og muskelkrampene hjelper til å drive
ut blodet. Bløgging er viktig dersom man ikke har tid til å sløye fisken
umiddelbart etter å ha fanget den).

1 kommentar:

  1. Hei Daniel
    Her har du skrevet mye bra fakta om sei. Fint at du har med hvilken familie sei tilhører, og hvilke navn vi bruker på seien, avhengig av størelse.
    supert av du forteller hva bløgging betyr.

    SvarSlett